Moderne Heiden

Kwaad is misbegrepen duisternis

2005-01-17

 

Eng

Sinds het duidelijker geworden is dat ik wel eens autistisch zou kunnen zijn, is er nogal wat veranderd. Het is precies alsof ik nog steeds de dingen doe die ik altijd gedaan heb, maar dan nu met de motorkap open. Er staat dan een tweede ik naast me die onder die motorkap kijkt om te zien hoe alle mechanismen in elkaar zitten. Waarom de startkabel via punt X van A naar B loopt, terwijl A en B bij de meeste mensen gewoon rechtstreeks verbonden zijn... Dat is soms interessant, maar meestal heel eng. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de mensen aan wie ik dit vertel.

Enne: dit keer gebruik ik er geen wiskunde voor om alles te beschrijven, Piglet, maar val ik terug op mijn ingenieursopleiding. Ik benader het schrijven van die artikels voor Autisme Centraal eigenlijk een beetje als een practicum werktuigkunde. "Kijk, als ik Moderne Heiden onverwachts naar een feestje breng, dan gebeurt dit, dat en dadde. Maar als ik Moderne Heiden vooraf voorbereid, dan gebeuren dit en dat niet, maar dadde is moeilijk te vermijden. Raar hé!" Net zoals ik vroeger tijdens mijn studies een practicumverslag moest schrijven om uit te leggen hoe een FET versterker werkt of zo. Het is een beetje schizofreen, maar blijkbaar heel herkenbaar voor specialisten wat betreft autisme. Ik moet alleen opletten niet al te veel ingenieurstermen te gebruiken (BTW: FET = veldeffect transistor; zie bvb hier).

 

Moderne Heiden schrijft

Nee Bernard,
ik heb geen tijd gehad om mijn mailbox vol Bernard-epistels te lezen.
Sorry Huug,
zelfs om een simpel schaakstukje te verzetten, heb ik eigenlijk de moed niet meer.
Ik moet van server verhuizen en alles moet weg. Weg database waarin ik bezoekersstatistieken bijhield, weg cataloogje vol nuttige en minder nuttige links, alleen mijn filmdatabase blijft over en die is netjes gebackupped voor overname op de nieuwe server.
Het grootste werk was echter het archiveren (voornamelijk wegsmijten) van de duizenden en duizenden mails die de laatste jaren verschillende accounts hadden dicht doen slibben. Dit weekend heb ik ze allemaal doorgenomen (de wisknop heeft het net niet begeven).
Maar nu zijn we er dus klaar voor: binnen een maand of zo zitten we op een nieuwe webserver. Zal er dan nog tijd zijn voor een B.L.O.G.? Dat is een groot vraagteken. Vooral nu ik van O'Reilly het aanbod gekregen heb om technische artikels te schrijven (dat hou ik in beraad). En van 'Autisme Centraal' om uit mijn oude blog 6 non-fictie teksten over autisme te puren. Ondertussen is er al 1 artikel af; maar voorlopig heb ik het enkel door Piglet laten lezen. Na publicatie in Autisme Centraal krijgt het waarschijnlijk wel een plaatsje op mijn nieuwe server. Wie weet komt er zelfs een boek van (ik heb nu al het gevoel dat ik in 6 artikels nooit alles kwijt kan wat ik kwijt wil).
Dan heeft Bernard eindelijk zijn zin en verschijnt er na 'Dubbelklik' (las heel lekker, vinden jullie niet?) eindelijk nog eens een blog-achtig boek.

2005-01-11

 

Verenigde onverenigbaarheid

Waar doet dat ergens pijn, autistisch zijn?
Dat vraag je me en ik voel me net als een peuter die moet aanwijzen waar het 'bobo' doet.
Is het in je buikje? Is het in je hoofdje?
Tja, wat antwoordt zo'n kind dan? Het is een beetje overal.
Ik zie je al je wenkbrauwen fronsen: overal en nergens...

Het is ook moeilijk te vatten. Puur wiskundig klopt het niet eens:
  • je geest hoort bij je lichaam
  • je lichaam hoort bij de wereld
  • maar je geest hoort niet bij de wereld...
Is het de verscheurdheid tussen geest en wereld die pijn doet? Is het het gedwongen samengaan ervan? Of is het beide tegelijk? Ik weet het niet.
Je kan je lichaam uit de wereld halen, maar slechts voor even, of definitief. Je kan je geest uit je lichaam halen, maar slechts voor even, of definitief. Misschien is het vooral het besef van die verenigde onverenigbaarheid dat pijn doet.
Waar doet het pijn?
Aan mijn bewustzijn!
Wijs dat maar eens aan; je houdt me voor gek.

2005-01-10

 

IRL = HEL

Ik zat daarnet een Nederlandse nieuwsgroep te lezen en het viel me op dat één van de posters niet de term IRL (In Real Life) gebruikte, maar hardnekkig de term 'Het Echte Leven' bleef hanteren. Waarom schrijft hij dat zo vaak voluit, dacht ik, waarom kort hij dat niet af?
Toen snapte ik het:
Het Echte Leven = HEL
Of hoe een afkorting soms bijna symbolisch kan zijn.

2005-01-07

 

Komt dat tegen!

Vandaag is Moderne Heiden 10 jaar getrouwd.